Tips från oss "locals"

Vad kan vi hitta på i (och runt om) Örnsköldsvik?


In english?.. Click here!

Alberts café i Brynge

Besök Brynge kulturområde och Alberts mysiga sommarcafé. Här finns även hantverksbod, second hand och konsthall i ett gammal kraftverk. Brynge ligger ca 20 min från Örnsköldsvik. Se öppettider och evenemang på hemsidan.

Mjälagårds loppis

700 kvm stor loppis med allt från antika fynd till moderna ting. Loppisen ligger ute på landet i Mjäla ca 20 min från Övik centrum. - Perfekt att kombinera med en utflykt till Brynge. 

Ögeltjärnsberget

Ögeltjärns naturreservat ligger söder om Gullviks havsbad cirka 14 km utanför Örnsköldsvik. Från E4-rondellen vid södra infarten till Örnsköldsvik kan du följa vägskyltningen till Gullviks havsbad. Parkeringsmöjligheter finns vid Gullviks Havsbad. Sträckan upp till Ögeltjärn är mycket lättgången medan stigen till toppen kräver lite mera ansträgning men är väl värt mödan pga den vackra utsikten över Öviks skärgård. Promenaden till toppen tar ca 20-25 min.

Ulvön

Ulvön var en gång i tiden Norrlands största fiskeläge och idag finns många välbevarade sjöbodar kvar, men även ett hotell och flera restauranger. En favorit är "skärgårdsbuffén" som serveras under somrarna på Ulvö Hotell. En annan fantastisk restaurang på Ulvön är Bistro Ruben. Det går flera färjor till Ulvön, bl.a. från Köpmanholmen som ligger ca 3 mil från Örnsköldsvik. Detta är ett starkt tips ifall ni vill uppleva skärgården.

Norrfällsviken

Om ni hellre vill besöka skärgården och fiskeläger med bil kan ni åka till vackra Norrfällsviken som ligger ca 1 timme från Öviks centrum. Här kan man promenera på mysiga "gator" vid sjöbodarna, besöka restaurang/café, gå på loppis, bada i havet (finns även en pool, men vet ej om den är öppen för allmänheten) spela golf mm. 

Ett besök hos Friluftsbyn

Friluftsbyn ligger mitt i Höga Kusten (ca 25 min från Övik) och här finns bl.a restaurang, café, en sjö där man kan bada och vandringsled upp till skulebergets topp (finns även möjlighet att åka linbana upp till toppen). Under sommaren anordnas trevliga "Burger & Beer"-kvällar med god mat, dryck och trubadur på deras innergård. Läs mer vad man kan göra och datum för event på deras hemsida.

Toppstugan på Skuleberget

För den som gillar att vandra är ett tips att ta en dagsutflykt till Friluftsbyn och vandra upp till skulebergets topp. Det tar ca 1-1,5 beroende på tempo. Det går även att åka linbana upp och/eller ner till toppen. Här finns Toppstugan som serverar mat, dryck och fika. De har även en bar med fullständiga rättigheter. En dag med blå himmel är utsikten magisk från toppen!

Malins Bistro

Mysig liten restaurang som erbjuder tapas, öl, vin och sangria. Under sommaren finns även en liten uteservering. Hos Malin är det en avslappnad stämning med personligt bemötande. 

Ps. Hundar är välkomna.

Linnéa & Peter

Förmodligen Öviks mest kända restaurang pga. mästerkocken Linneá som kom till final i tävlingen "Kockarnas kamp" på TV4. Linnea & Peter är en cool restaurang och matbar som har stans bästa kockar och personal enligt oss! (OBS! Sommarstängt från midsommar, men 25e juli öppnar deras "bakficka" Jacks Bodega som också är en av våra favoritrestauranger). 

Glass på stan!

Om det är soligt väder är det alltid härligt att ta en promenad ner till stan och köpa glass. Närmast (ca 10 min promenad) hittar ni Villakiosken som har stort utbud av glass, en stor uteservering, skatepark och minigolf. Under sommaren öppnar även en glasskiosk i Öviks hamn. I hamnen hittar ni även flera restauranger med uteserveringar.

Strandkaj

Strandkaj kök & bar är en av stans mest populära restauranger och ligger nere i hamnen. Under sommaren är deras stora inglasade uteservering öppen och i restaurangen finns en trevlig coctailbar. Kolla gärna in deras meny på hemsidan och på deras instagram (strandkajkokbar) informerar de om kommande event.

Balesuddens naturreservat

Balesuddens naturreservat är trevligt för både bad och vandring - perfekt för en dagsutflykt. Här finns djupa skogar, en liten tjärn med kristallklart vatten, höga utsiktsberg och skyddade vikar. Den 13 mil långa Höga Kusten-leden passerar genom naturreservatet. Ni kan parkera och starta vandringen vid Sandlågan som ligger ca 25 min med bil från Övik centrum.

Ottelandet

Det är värt att åka med ca 25 min för att komma till en av Öviks finaste badsträder. Packa en härlig picknick, strandfilt och en bra bok så kan ni ägna hela dagen på Ottelandet.

Rättargården i Moliden

I Moliden ca 20 min från Övik centrum ligger Rättargården. Här öppnar gårdscafé och loppis under sommaren. En mysig utflykt för den som vill ut åka ut på landsbygden och njuta av hembakt fika.